فن سانتریفیوژ

فن سانتریفیوژ که به آن به اصطلاح به آن هواكش گريز از مركز نیز می گویند یکی از رایج ترین فن های مکانیکی است که در سیستم های تهویه مطبوع ساختمان استفاده می شود و هوا را عمود بر محور چرخش فن هدایت می کند. فن های سانتریفیوژ معمولاً در سیستم های فشار قوی استفاده می شوند.

فن سانتریفیوژ حلزونی یک طرفه یکی از انواع پرکاربرد پنکه های گریز از مرکز است که به طور گسترده در مکان های عمومی مهمی که نیاز به گردش هوای پاک دارند، مانند بیمارستان ها، کارخانه های صنعتی، کارگاه ها، برج های مسکونی، ادارات، مراکز خرید، مساجد و موارد مشابه استفاده می شود. محل آن برای جابجایی و گردش هوا استفاده می شود. با تهویه مارپیچ یک طرفه، هوا از یک طرف به داخل کشیده شده و از کنار فلنج ها به بیرون دمیده می شود.

ن از دو مدل فن عقب و فن جلو استفاده کرد. ظرفیت تخلیه هواده های مارپیچ یک طرفه می تواند تا دویست هزار متر مکعب در ساعت متغیر باشد. همچنین فشار این پنکه ها می تواند تا 3500 پاسکال باشد که با توجه به نوع سفارش و استفاده از پنکه قابل محاسبه است.
و در فرآیند تولید گنجانده شده است.

آنچه درباره فن سانتريفيوژ باید بدانيم

قيمت فن سانتريفيوژ:

در فن سانتریفیوژ دو عامل نقش اساسی و مهم در عملکرد سیستم ایفا می کنند و عملکرد اساسی فن به دو عامل زیر بستگی دارد:

1- توان متوسط
2- چرخش پره فن به ورودی فن گریز از مرکز در جهت شعاعی.

نکته قابل توجه در طراحی سیستم تهویه با فن گریز از مرکز این است که زاویه بین هوای خروجی و هوای ورودی باید 90 درجه باشد.

فن سانتريفيوژ با پروانه راديال

فن های سانتریفیوژ بر اساس شکل پروانه به شش دسته تقسیم می شوند:

    • فن سانتريفيوژ با پروانه ايرفويل (Airfoil)

    • فن سانتريفيوژ با پروانه شعاعي در راس

    • فن سانتريفيوژ با پروانه انحنا به جلو

    • فن سانتريفيوژ با پروانه شعاعي

    • فن سانتريفيوژ با پروانه مايل به عقب

    • فن سانتريفيوژ با پروانه انحنا به عقب

پروانه فوروارد (Forward Impeller)

پروانه فوروارد خمیده که به قفس سنجاب نیز معروف هستند، دارای تیغه هایی هستند که در جهت چرخش منحنی هستند. این باله ها به فضای کمتری نیاز دارند، سرعت کمتری دارند و در نتیجه کم صداتر هستند.

فن های سانتریفیوژ به طور مداوم در فشارهای کم و متوسط مانند سیستم های گرمایش، تهویه مطبوع و سیستم های تبادل هوا استفاده می شوند. استفاده از فن های سانتریفیوژ پیوسته برای حمل گرد و غبار و مواد براق توصیه نمی شود زیرا برخورد و چسبیدن مواد روی پره های پروانه باعث بی نامی روی پروانه و آخرین فن می شود.

پروانه شعاعی (Radial Impeller)

این نوع فن دارای پره هایی مستقیم یا هم جهت با شعاع لوله تهویه می باشد. اندازه این بخش از محفظه هواده برای لوله های ورودی و خروجی است تا سرعت کافی برای عبور مواد را فراهم کند. از این مدل پروانه تیغه های مختلفی تولید می شود که می توانند قابلیت های مختلفی برای انتقال مواد داشته باشند. با طراحی اولیه این تیغه ها، راندمان هواده گریز از مرکز افزایش یافته و قابلیت انتقال مواد نیز بهبود می یابد.

پروانه های شعاعی مطلوب ترین عملکرد را در برابر ذرات، گرد و غبار و آلودگی دارند و فن های سانتریفیوژ با پروانه های شعاعی در سیستم های مکش و هنگام عبور ذرات از هواکش ها استفاده می شوند.

بیشتر سیستم های هواساز برای جا به جایی هوای کثیف یا تمیز با استفاده از نیروی گریز از مرکز استفاده می شود.

پروانه بکوارد (Backward Impeller)

در این مدل از فن سانتریفیوژ جهت پره های فن تهویه برخلاف جهت انحنا می باشد. فن سانتریفیوژ معکوس معمولاً دارای قدرت بالاتر، سرعت بیشتر، نویز کمتر و راندمان بالاتر و همچنین ظرفیت فشار و بار بالاتری نسبت به سایر فن های گریز از مرکز است.

با فن های سانتریفیوژ برگشتی، حداکثر توان و کارایی سیستم در نزدیکی نقطه کار دستگاه به دست می آید. هر گونه تغییر در اثر عواملی مانند تغییرات فشار در سیستم می تواند باعث افت ناگهانی عملکرد بهینه فن شود.

در طراحی فن گریز از مرکز، شکل تیغه به نوع ذرات آلاینده بستگی دارد.

انواع فن‌ ها

فن ها بر اساس جهت جریان هوا نسبت به محور فن به دو دسته زیر تقسیم می شوند:

فن گريز از مركز

یک فن سانتریفیوژ (جداکننده گریز از مرکز) با نیروی گریز از مرکز باعث جریان هوا می شود. در این نوع پنکه زاویه ورودی و خروجی 90 درجه می باشد. فن های سانتریفیوژ رایج ترین نوع فن هایی هستند که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. در یک فن گریز از مرکز، هوا از قسمت پروانه به سمت پره ها حرکت می کند و انرژی جنبشی به دست می آورد. این انرژی جنبشی قبل از ورود به بخش خروجی به انرژی فشار تبدیل می شود و در نتیجه فشار هوا افزایش می یابد. فن های سانتریفیوژ برای انتقال مواد و جریان ذرات (رطوبت و گرد و غبار) برای سیستم های دمای بالا استفاده می شود.

فن محوری

در یک فن محوری جریان هوا موازی با محور فن است. سه نوع اصلی فن محوری وجود دارد: فن های پروانه ای، فن های لوله محوری و فن های پره محوری (جت فن ها). این فن ها شامل پنکه های محوری قاب پنجره ای و دیواری، پنکه های کامپیوتری، پنکه های سقفی و رومیزی و داکت فن های صنعتی آکسیال می باشد.

درباره فن سانتریفیوژ و کاربرد های آن چه می دانید؟

یکی دیگر از هواکش های صنعتی پرکاربرد که نقش بسیار مهمی در سیستم های تهویه مطبوع فضا دارد، فن سانتریفیوژ است. این دستگاه که فن گریز از مرکز نیز نامیده می شود، یک جاذب بسیار قوی است که برای حذف هوای آلوده و نامطبوع استفاده می شود. هوای پاک و سالم یکی از مهم ترین پارامترهای زندگی انسان است و به گونه ای عمل می کند که زندگی بدون آن تا حد زیادی غیرممکن است، در نتیجه از این نوع هواکش های صنعتی برای مکان هایی که نیاز به حرکت است استفاده می شود. ای دفع هوا و آلاینده های مختلف بسیار ضروری و ضروری است. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا شما را با هر آنچه در رابطه با این فناوری و کاربرد های آن است آشنا کنیم.

معرفی کامل فن سانتریفیوژ

فن سانتریفیوژ یا فن گریز از مرکز یک دستگاه تهویه مکانیکی است که برای انتقال جریان هوا یا کنترل هر نوع گاز طراحی شده است. جالب اینجاست که این نوع تهویه بر اساس سطح حفاظت یا استانداردهای طراحی تهویه صنعتی به مدل های مختلفی طبقه بندی می شود.

فن سانتریفیوژ یا فن گریز از مرکز، نوعی فن مکش قدرتمند است که هوای محیط را در جهتی عمود بر چرخش پروانه شناور می کند و هوای بسیار آلوده را از محیط خارج می کند. به طور کلی عملکرد این فن بدین صورت است که هوای محیط ابتدا به موازات چرخش پروانه های نصب شده بر روی فن وارد شده و سپس به صورت شعاعی به سمت نوک پروانه حرکت می کند. . همزمان با این چرخش، جریان هوا مقدار مورد نیاز انرژی جنبشی را از فن دریافت می کند و سپس با کاهش سرعت جریان حرکت، حجم منفی هوا به سمت مسیر جریان حرکت می کند.

می توان گفت که فن سانتریفیوژ یا فن گریز از مرکز به دلیل کارایی بالا در مکان هایی که هوای کثیف و ناخوشایند جریان دارد در محدوده وسیعی از مکان های مختلف استفاده می شود. یکی از مهم ترین ویژگی های این فن، قابلیت جذب افت فشار استاتیکی بالا در سیستم های کانالی است.

مزیت های استفاده از فن سانترفیوژ

به جرات می توان گفت که طراحی و ساخت فن های سانتریفیوژ تفاوت زیادی در صنایع مختلف ایجاد کرده است. پنکه سانتریفیوژ برای اولین بار در کتاب بسیار معروف De Re Metallica توسط شخصی به نام جرج پاور به تمام دنیا معرفی شد و آن را به عنوان کولر به تمام دنیا معرفی کرد. یکی از مهم ترین مزیت هایی که می توان برای این دستگاه در نظر گرفت این است که دور پره های آن قسمت مارپیچی تعبیه شده است که می توان از آن برای کنترل سرعت های بسیار بالا در محیط های مختلف استفاده کرد. علاوه بر این، مقدار ثابت جریان هوا به دستگاه اجازه می دهد تا حدود 84 درصد از انرژی جنبشی خود را بهینه کند. این مزیت منحصر به فرد فن سانتریفیوژ باعث شده است که از آن برای تهویه فضاهای بزرگ استفاده شود. از دیگر مزایای استفاده از این پنکه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • ماندگاری بسیار بالا

    • قابلیت محدود کردن اضافه بار

    • آسان برای ذخیره و استفاده

    • نوسانات زیاد در جو

    • در دسترس بودن اندازه های مختلف بر اساس تقاضای بازار

اجزای تشکیل دهنده فن سانتریفیوژ

به طور معمول، یک فن سانتریفیوژ دارای اجزای زیر است:

    • پنکه مسکونی

    • پروانه

    • ورودی و خروجی هوا

    • درایور فن

این دستگاه علاوه بر اجزای اصلی، دارای تعدادی دستگاه جانبی نیز می باشد که کارایی این دستگاه را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. لوازم جانبی فن های سانتریفیوژ شامل:

    • گوپلینگ

    • دستگاه قفل پروانه

    • ورق های شفت

    • یاتاقان

جنس بدنه هواکش سانتریفیوژ

جنس بدنه فن (محفظه فن) با توجه به شرایط محیطی که در آن از فن استفاده می شود تعیین می شود. به طور کلی جنس بدنه فن می تواند از مواد زیر باشد:

    • pvc

    • ABS

    • ST37

    • استیل

    • گالوانیزه

نحوه عملکرد فن سانتریفیوژ

مکانیسم کار فن گریز از مرکز به این صورت است که هوای ورودی به موازات محور چرخش پروانه وارد فن گریز از مرکز می شود و حول پروانه، نوک ها و بال ها، انرژی جنبشی جریان هوا حرکت می کند. با کاهش سرعت حرکت، جریان هوا قبل از ورود فشار ساکن به مجرای اگزوز افزایش می یابد.

هوا در فن شعاعی در جهت چرخش فن شعاعی وارد دستگاه می شود. در طی این فرآیند انرژی جنبشی و فشار ساکن هوا افزایش می یابد. هوای ورودی به فن در اثر گشتاور موتور برای خارج کردن آن می چرخد. نکته منحصر به فرد در عملکرد فن های شعاعی این است که سرعت و حجم هوا در این فن ها ثابت است اما حجم هوا بسته به چگالی آن متفاوت است. به زبان ساده، هوای محیط در یک فن سانتریفیوژ از داخل وارد فن می شود. در جهت موتور 90 درجه می چرخد و در اثر نیروی گریز از مرکز شتاب می گیرد. سپس از طریق فن کویل جریان می یابد و به داخل پوشش فن می رود.

فن گریز از مرکز، جدا از گردش هوا و تهویه، معمولاً برای جذب هوا برای تبادل حرارت استفاده می شود. باد تولید شده توسط پروانه این بازیکنان قدرت مبارزه و غلبه بر مخالفان در هوا را دارد.
یک فن گریز از مرکز از انرژی الکتریکی ایجاد شده توسط پروانه ها برای حرکت جریان هوا استفاده می کند. این مشکل می تواند باعث جریان هوا به مقاومت ناشی از کانال ها، دمپرها و سایر اجزا شود. همچنین حرکت جریان هوا توسط فن سانتریفیوژ انجام می شود، جهت جریان هوا نیز تغییر می کند.

فن سانتریفیوژ فشار قوی

فن سانتریفیوژ فشار قوی مدلی از فن سانتریفیوژ با قابلیت تولید سرعت بالا می باشد. فن های پرسرعت در بازار نام های مختلفی مانند فن پر سرعت، فن دم پر سرعت دارند. دمنده های گریز از مرکز برای تامین هوای با فشار بالا (فشار زیر فشار کمپرسور) در کاربردهایی که نیاز به فشار بالا دارند استفاده می شود. فن های سانتریفیوژ هم به عنوان فن مکنده و هم به عنوان دمنده استفاده می شوند اما ویژگی های آنها بسیار بالاست. این نوع پنکه بسته به شرایط به روش های مختلفی ساخته می شود. این فلز همچنین در دو موتور مختلف، فشار بک فلزی و رادیو مخصوص در اندازه های مختلف طراحی و ساخته شده است. توجه داشته باشید که در محیط هایی که نیاز به سرعت بالا دارند از فن های سانتریفیوژ پرسرعت استفاده نمی شود و برای چنین شرایطی بهتر است از فن های سانتریفیوژ برگشت پذیر استفاده شود.

طراحی فن سانتریفیوژ فشار قوی

معمولاً این تیغه های فن با شیارها و تیغه های مخصوص به صورت باز طراحی می شوند و برای فشار متوسط استفاده می شوند. پره های این فن سانتریفیوژ طوری طراحی شده اند که برای مکش قوی تر به سمت عقب متمایل شوند. طراحی بدنه فن فشار قوی و مارپیچ باریک است و پروانه به جز چشمی و قسمت گرد فن بسته است.

نکات بسیار کاربردی برای انتخاب فن سانتریفیوژ مناسب

برای این که بتوانید یک فن سانتریفیوژ مناسب با محیط مورد نظر خریداری کنید، لازم است برخی از نکات و عوامل را به دقت تحلیل کنید. توجه به نکات زیر به شما کمک می کند تا مناسب ترین فن سانتریفیوژ را برای کاربرد مورد نظر خود انتخاب کنید تا بهترین عملکرد را از پروژه خود داشته باشید:

  • فشار مورد نیاز: با توجه به نوع کاربری و محیطی که دارید باید به میزان فشار مورد نیاز برای انتقال توجه کنید و بر اساس آن فن مورد نیاز خود را انتخاب کنید.
  • جریان هوای مورد نظر: چه مقدار جریان هوا برای فعالیت مورد نظر مورد نیاز است.
  • دمای هوای محیط: هوای منطقه چقدر سرد و گرم است؟ مناطق صنعتی با دمای بالا و گرم به هواکش های قوی نیاز دارند.
  • ارتفاع محیط: اندازه و بزرگی فن های سانتریفیوژ بسته به نوع و کاربرد متفاوت است. برخی از آنها در اندازه ها و ارتفاع های بسیار بزرگ ساخته می شوند. بنابراین دقت داشته باشید که ارتفاع و ابعاد پنکه مناسب با محیط کار خود انتخاب کنید.
  • نوع محیط کار فن: از جمله نکات ذکر شده، این نکته از اهمیت ویژه ای برخوردار است. شما باید بر اساس نوع محیط و هوای جاری در آن، فن سانتریفیوژ مورد نیاز خود را انتخاب کنید.

در این صورت اگر فن با توجه به شرایط محیطی خریداری نشود، تکنولوژی اشتباه انتخاب شده به زودی مشکل ایجاد کرده و از بین می رود.

انوع اتصالات فن سانتریفیوژ

اتصال فن گریز از مرکز به عنوان مکانیزم محرک این فن در نظر گرفته شده است. این اتصال در واقع سرعت چرخش فن و میزان تغییر سرعت درون آن را تعیین می کند. فن های سانتریفیوژ دارای دو نوع اتصال و اتصال مستقیم به نام های درایو اصلی و تسمه پلی می باشند که دارای شرایط زیر می باشند:

اتصال مستقیم: در این نوع اتصال چرخ فن مستقیماً به شفت موتور متصل می شود. استفاده از این نوع اتصال در فن سانتریفیوژ به این معنی است که سرعت چرخش فن تقریباً با سرعت موتور الکتریکی برابر است. این نوع اتصال کاربردی ترین نوع درایو در فن سانتریفیوژ است زیرا هیچ انرژی در سرعت چرخش موتور و سرعت خنک کننده هدر نمی رود.
اتصال غیر مستقیم (پلی تسمه): در اتصال غیر مستقیم یا پلی تسمه، مجموعه ای از تسمه ها بر روی محور موتور و محور پروانه فن نصب می شود که نیروی مکانیکی موتور را به فن منتقل می کند.

سرعت چرخش فن در فن های تسمه ای ثابت است. اگر تسمه شل باشد یا لیز بخورد، این ثبات از بین می رود. لغزش ایجاد شده در تسمه ها باعث کاهش چند صد دور در دقیقه چرخش فن می شود.

نقص هایی که ممکن است برای فن سانتریفیوژ ایجاد شود

روشن نشدن فن سانتریفیوژ که می تواند ناشی از شکستگی تسمه، جدا شدن قرقره ها، گیرکردن پروانه در پوسته یا ولتاژ نامناسب ارسالی به موتور الکتریکی باشد.

صدای بالای فن سانتریفیوژ که می تواند ناشی از اختلاط مایع با مخروط داخلی، شل شدن پیچ های الکتریکی، کابل های آسیب دیده، انتخاب نادرست فویل متصل به دستگاه الکتریکی، نامتعادل بودن فر و نامتعادل بودن اکسل باشد.

دبی پایین خروجی فن سانتریفیوژ، روش اشتباه فن سانتریفیوژ، سرعت پایین چرخش و چرخش فن، بسته شدن بیش از حد موانع رطوبت، فیلترهای کثیف و اندازه کوچک فن. برای کاربرد مناسب.

دبی بالای تولید یک فن سانتریفیوژ می تواند ناشی از چرخش نامناسب فن، سرعت چرخش و چرخش زیاد فن، نبود کانال هوای مناسب، اندازه بزرگ فن سانتریفیوژ انتخابی و استفاده مورد نظر باشد.

پیشنهاد ضیافن: خرید هواکش لوله ای پارس خزر